Jeg er veldig spent på hvor langt gårsdagens avsløringer i Aftenposten vil få betydning for tirsdagens debatt om varslervernet i Stortinget.
Mange blander begrepet varsling og begrepet leaks. Forskjellen er i hovedsak at varsling som regel handler om å bringe frem kritisk informasjon til de ansvarlige beslutningstakerne og hvor disse gis en reell mulighet til å rette opp i forholdet. Snowden karakteriseres som varsler fordi han brakte informasjonen til offentligheten som siste instans. Det hadde vært nytteløst å varsle internt hos CIA.
I denne nye saken er det nok mange, mange varslere, men saken er så kompleks og omfattende med så mange ansvarlige, at det sentrale er å lekke saken ut i offentligheten, uavhengig av de konkrete ansvarsforhold.
Det hviler et betydelig ansvar på våre folkevalgte som i morgen skal debattere varslervernet i Stortinget. Det forventes at de utviser forståelse for hvilke krefter varslere kan utsettes for når de truer store, omfattende og illegitime interesser som kan være forankret på høyt nivå! Vi har gjort våre egne erfaringer i politi, beredskap og i de store statseide selskapene i korrupsjonssakene.
I dag har vi sett at problemene kan være grenseløse. Jeg kjenner at jeg er helt matt etter dagens avsløringer. Etablerte strukturer for hemmelighold, på kryss og tvers av stater, teknologi, næringsliv og politikk. Demokratiet vårt settes ut av spill. Rettsstaten fanger det ikke opp. Taushet og hemmelighold opprettholdes av dysfunksjonelle organisasjonskulturer! Bare enkeltmennesket står igjen og representerer vår aller siste skanse når alt og alle andre svikter!
Være gode folkevalgte og sett ned en ekspertgruppe og gi den mandat til å gå i dybden på hvordan vi som samfunn kan senke terskelen for å varsle ved å etablere trygge system som skaper forutbetegnelighet for våre arbeidstakere og for arbeidsgiverne! La sånne som meg slippe å ta imot alle telefonsamtalene fra borgere, ansatte, folkevalgte og byråkrater som ikke vet hvor de ellers skal gå! For systemet mangler! Loven som skulle sikre at ansatte trygt skulle kunne varsle til offentlige myndigheter, er hul fordi våre offentlige myndigheter ikke er utstyrt med det mandat og de ressursene som er nødvendige om de både skal kunne gripe fatt i selve varselet og beskytte arbeidstaker når arbeidsgiver selv svikter.
Vi må og oppmuntre og arbeide for at arbeidsgivere og ledere for alvor begynner å forstå at varslere også er en siste sikkerhetsmekanisme for deres egne beslutningsprosesser. Så lenge arbeidsgiver har vilje til å håndtere kritisk informasjon, er det ikke grense for hva vi kan få til. Det er når viljen mangler det blir vanskelig, og det er også da det er farlig å være varsler! Systemene må være særskilt tilpasset slike situasjoner!
Lykke til i Stortinget! Og lykke til hos arbeidsminister
Anniken Hauglie, som får denne ballen i fanget etterpå! Få med justis ( sikkerhet, bedredsskap, rettsstat (Monika-sak, Gjørv osv.) og næring (korrupsjon i de statseide selskapene (Yara, Telenor, Statoil....) på prosjekter også! Sivilombudsmannen har dessuten av eget tiltak uttrykt bekymring for offentlige ansattes ytringsfrihet. Kommunaldepartementet har derfor også en særskilt utfordring som kommer i tillegg til de rent arbeidsrettslige som ligger hos arbeidsministeren.
Se alt dette i sammenheng! Demokrati og rettsstat koster! Men vi har ikke råd til å ikke betale prisen!
Vestlandsrevyen vedrørende Spesialenhetens vedtak om å ikke anbefale tiltale mot politiledelsen i Hordaland for ulovlig gjengjeldelse mot Robin Schaefer i Monika-saken:
http://www.nrk.no/hordaland/mener-det-er-begatt-feil-1.12855408