søndag 22. februar 2015

Skeptisk til at anonyme varsler om Vimpelcom-saken "blåses" i media

Det er på tide at man begynner å forstå hva varsling er, og hvilke risikoforhold som kan være knyttet varsling. Det er ofte en opplevelse av høy risiko som gjør at en arbeidstaker velger å varsle anonymt. Man frykter at varselet ikke tas alvorlig, blir ignorert av de ansvarlige. Men enda mer tungtveiende for beslutningen om å varsle anonymt, er den risiko for sanksjonering/gjengjeldelse som arbeidstaker selv opplever.

Å blåse et anonymt varsel som kan inneholde nok informasjon til at vedkommende varsler kan la seg identifisere, er i strid med Telenors konfidensialitetsplikt! Konsekvensene kan være at varslere trekker seg tilbake under jorden fremfor å komme med mer kritisk informasjon. Generelt eksisterer det en risiko for at slik offentliggjøring kan benyttes strategisk, nettopp for å bringe en anonym varsler til taushet. Dette bør det absolutt ikke slippes tak i, i en sak som begynner å fremstå så pass alvorlig som Vimpelcom-saken gjør. Jeg reagerer også veldig sterkt på at ledelsen i Telenor tar "sterkt avstand" fra informasjonen i varselet. Det er de faktisk inhabile til å mene! Det er opp til objektive, habile beslutningstakere å undersøke og vurdere de forhold det er varslet om, ikke en ledelsen som kan ha rettslig ansvar i forhold til de aktuelle forholdene.

http://www.dn.no/nyheter/naringsliv/2015/02/17/2152/Korrupsjon/kritisk-til-at-varsel-blses

 

torsdag 19. februar 2015

Oppsummerende betraktninger etter varslerens historie i "Monika-saken"

Jeg har forsøkt å oppsummere noen prinsipielle sider ved den viktigste varslersaken vi har hatt i norsk offentlighet på lenge. Jeg håper inderlig at både saken og disse synspunktene oppfattes som viktige innspill til Arbeidsdepartementets pågående evaluering av varslervernets effektivitet og til den videre offentlige debatt om varsling som viktig sikkerhetsmekanisme for vårt demokrati og rettsstat.

http://www.bt.no/meninger/kronikk/En-moralsk-plikt-3305077.html

Legger også ved intervju i Dagbladet i anledning Robin Schaefers bokutgivelse:

http://www.dagbladet.no/2015/02/14/nyheter/monika-saken/hordaland_politidistrikt/robin_schaefer/innenriks/37703721/

mandag 16. februar 2015

Varslerhistorien

Jeg ble invitert til både Vestlandsrevyen og Nyhetskanalen på fredag den 13!!! for å diskutere boken til Robin Shaefer hvor han forteller sin varslerhistorie! Jeg leste manuset en god stund før boken kom ut- og er dessverre ikke overrasket over historien hans. Den følger det kjente mønsteret som jeg kjenner så godt fra varslingssaker hvor arbeidstakers varsel truer økonomiske, politiske eller andre- i denne sammenheng illegitime interesser. Vi VET at det er farligst å varsle i saker hvor det kritikkverdige forholdet det varsles om, er forankret i virksomhetens ledelse..... Vi trenger et eget beskyttelsesprogram for varslere i så sårbare situasjoner som den Robin befant seg i da han varslet.

http://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-vestlandsrevyen/DKHO99021315/13-02-2015#t=32s

tirsdag 10. februar 2015

Hvilken forskning trenger varslere og hva ønsker de?

Finn vedlagt en oversikt over innsamlede synspunkt fra Storbritannia fra arbeidstakere og andre om  hvor forskningen på varslingsfeltet bør bevege seg videre. Hva trengs det mer forskning på- og hvilke behov har arbeidstakere som påtar seg rollen med å varsle?

Den britiske forskningen- og rettstilstanden ligger noen år foran den norske, selv om forskningen er internasjonal og under utjevning i et internasjonalt forskningsmiljø. Det er likevel høyst interessant lesning fra Storbritannia med relevans også for våre hjemlige forhold.

Les:

http://www.bmartin.cc/pubs/14Brown.html

mandag 9. februar 2015

Oppsummering av Monika-saken etter fremleggelse av Riksadvokatens granskningsrapport.

I dag deltok jeg i en god debatt på BTV om status i Monika-saken etter fremleggelse av Riksadvokatens rapport: http://www.bt.no/tv/Oppsummeringen-av-Monika-saken-3298451.html

Det er krevende å holde fokus på det denne saken virkelig handler om! Sakskomplekset deles opp i flere mandat og granskningsrapporter, men sakens kjerne er at dette er en varslersak! Alle de alvorlige feilene som er begått under primæretterforskningen som ledet til en urettmessig henleggelse av saken, ville aldri blitt avdekket uten etterforskerens varsel! Saken hadde heller aldri blitt gjenopptatt uten hans innsats! Arbeidsgiver må nå ordne opp overfor etterforskeren. Gi ham moralsk og rettslig oppreisning! Det haster! Han er utstøtt fra organisasjonen etter et år med avvisning, ignorering og sanksjonering! Vis at dette er en type modige ansatte som rettsstaten vil ha!

Jeg fikk også snakke usedvanlig utfyllende om saken i dagens Dagsnytt og Her og Nå på P2!
http://radio.nrk.no/serie/her-og-naa-hovedsending/DMNH01002715/09-02-2015#t=3m53s

Så pass tett har jeg fulgt saken at jeg vet at det kommer mer, mye mer.....