søndag 27. september 2015

Bekjempelse av arbeidslivskriminalitet krever helhetlig arbeid

Det er grunn til å rose regjeringen for sitt tidlige fokus på å bekjempe arbeidslivskriminalitet! Jeg skulle likevel ønsket meg en tettere dialog om utfordringene mellom politiske og akademiske miljøer. Det finnes enkelte hindere for effektiv avdekking og forebygging som må erkjennes og håndteres.

http://e24.no/jobb/kampen-mot-ulovligheter-i-arbeidslivet-noe-av-det-viktigste-regjeringen-gjoer/23530018

Betydningen av "Monika-saken" for læring om varsling!

Det positive oppe i alt som har vært tøft og vanskelig for varslerne og andre involverte i sakskomplekset vi nå betegner som "Monika-saken"- som egentlig er en rekke saker og granskninger, er alt som læres. Journalister har lært, fagforeninger har lært og smått om senn: en rekke politikere! Men fremdeles er det en vei å gå for enkelte. Ikke minst gjelder dette for dem som risikerer å miste makt og ansikt, de som misbruker makten sin for å beskytte illegitime interesser.....

I mellomtiden kan man bare fortsette å formidle- og forkynne om hva som er rett og hva som er galt. Kjempe for ytringsfrihet, åpenhet og sunne organisasjonskulturer... I samfunnets og i fellesskapets høyst legitime interesse!

http://politiforum.no/no/meninger/kronikker/2015/Varsling+i+politiet%3A+Faglig+uenighet+eller+«kritikkverdige+forhold»%3F.d25-T2BnQYy.ips

onsdag 23. september 2015

Verktøy mot korrupsjon og ukultur

Det er en voldsom interesse for korrupsjons-og varslingstemaet om dagen. Det er supert at media løfter frem problemstillinger som det har vært altfor lite fokus på. Det viktigste verktøyet for å forebygge og avdekke korrupsjon, er å jobbe aktivt for sunne, åpne organisasjons-og ytringskulturer med lav terskel for varsling. KS sin undersøkelse viser forskjell på lederes og andre ansattes oppfatning av korrupsjonsnivået i egen virksomhet. Det er en utfordring! 
http://www.p4.no/story.aspx?id=629982

søndag 20. september 2015

Korrupsjon i kommune Norge

I et intervju på Dagsrevyen forsøker jeg å løfte korrupsjonstematikken opp på et prinsipielt nivå. Det er en ny tid mht hvilke krav som stilles til både folkevalgte og næringslivsledere.  Den nye tiden krever kompetanse om både selve korrupsjonsfenomenet og om krav til system og mekanismer for å avdekke korrupsjon og maktmisbruk. Kompetansekrav og krav til system og rutiner står i forhold til den konkrete korrupsjonsrisikoen i den enkelte virksomhet.

http://www.nrk.no/hordaland/atvarar-mot-korrupsjon-i-norske-kommunar-1.12562785

mandag 20. juli 2015

Yara-dommen må få konsekvenser!

Jeg ble forespurt av NRK om å skrive en kommentar til den nylig avsagte Yara-dommen. Jeg valgte denne gangen å fokusere på sammenhengen mellom ledelseskultur, handlinger og ansvar. Kronikken er lagt ut her: http://www.nrk.no/ytring/yara-dommen-ma-fa-konsekvenser-1.12457644

Sammen med Tina Søreide, skrev jeg en annen kronikk i Dagens Næringsliv i forrige uke med større fokus på betydningen av dommen for den internasjonale debatten/utviklingen. NHH har lagt den ut her: http://paraplyen.nhh.no/paraplyen/arkiv/2015/juli/yara-saken-hva-na/

Siste kapittel er neppe sagt i denne saken. Den videre prosessen vil bli fulgt tett og sikkert bli ytterligere kommentert i fortsettelsen.

tirsdag 26. mai 2015

Tekniske løsninger for anonym varsling mv.

Det er kjempebra at ulike aktører utvikler tekniske løsninger som kan sikre trygg og reelt anonym varsling! Dersom noen skulle tro at slike løsninger rydder opp i alle utfordringer knyttet til varsling, så tar man imidlertid skammelig feil. Det er også viktig å være bevisst de utfordringene som er knyttet til anonym varsling samt at anonym varsling IKKE skal være hovedregelen etter norsk/europeisk rett. Det skal kun være en MULIGHET og skal aller helst være forbeholdt ekstraordinære varslingssituasjoner hvor for eksempel arbeidstaker opplever en reell risiko for sanksjonering dersom vedkommende står frem identifisert.

Les intervju om temaet med utviklere av tekniske løsninger for anonym varsling og meg selv her:

http://e24.no/digital/ekspert-mener-norske-selskap-ikke-er-gode-nok-til-aa-tilrettelegge-for-varslere-det-er-for-mange-stygge-historier/23455039

lørdag 25. april 2015

Kommunene sliter med å legge til rette for intern varsling

Det siste året har mange kommuner og arbeidstakere i kommunene, tatt kontakt med meg for å søke råd om hvordan de best kan legge til rette for intern varsling, herunder tilfredsstille kravene i arbeidsmiljøloven § 3-6. Bestemmelsen er ikke lett å tolke- og den er derfor sentral i min kommende phd avhandling. En noe kortere versjon av hvordan jeg mener bestemmelsen skal tolkes, er inntatt i boken min: "Å bekjempe et samfunnsonde" som det finnes link til et annet sted på siden her.
Hovedutfordringen synes å være at kommunene etablerer varslingsorgan som mangler den nødvendige habilitet og objektivitet til å kunne foreta den forsvarlige saksbehandlingen som loven forutsetter. Forskning viser at de ansattes tillit til varslingsordningen er helt avgjørende for å sikre at ansatte faktisk tør å varsle! Da må de se at mottatte varsler blir tatt på alvor og at arbeidstakere som varsler faktisk beskyttes.

For en tid tilbake, ble jeg intervjuet av Fredrikstad Blad som skrev om en revisjonsrapport om kommunens håndtering av intern varsling. Det viste seg at kommunens interne varslingsorgan bestod av både Kommuneadvokat, personalsjef og hovedverneombud!!!!! Det er vanskelig å finne et bedre eksempel på hvordan lovens krav og forventninger kan misforstås! Personalsjef og kommuneadvokat har en altfor tett identifikasjon med arbeidsgiver og hovedverneombudet må ha en klar, uavhengig rolle, ikke være gissel og alibi for hvordan arbeidsgiver ivaretar sitt ansvar. Opposisjonen i kommunen foreslår nå en utsetting av varslingsordningen til en ekstern aktør, noe som kan være fornuftig i en liten kommune. Men man må ikke glemme at også en ekstern ordning skal implementeres i organisasjonen! Krav til opplæring, informasjon m.v. gjelder like fullt!

Som jeg uttaler, er det særlig viktig med gode, effektive rutiner og system for håndtering av varsling i politisk styrte virksomheter. Det kan være risikofylt for en arbeidstaker å utfordre politiske interesser, selv om det er tale om varsling om klare, kritikkverdige forhold som det er knyttet betydelige samfunnsinteresser til og som lovgiver tydelig har uttalt at det er ØNSKELIG og NØDVENDIG at arbeidstakere varsler om!

Jeg har tatt inn linker til de to sakene jeg ble intervjuet til i Fredrikstad Blad:

http://www.f-b.no/__Fullstendig_i_strid_med_vernet-5-59-108527.html
http://www.f-b.no/Anbefaler_ekstern_bistand-5-59-109577.html

søndag 29. mars 2015

Status varslervernet

BT hadde i dag en glitrende reportasje om hvordan det står til med varslervernet. Her fortelles det om de sterke historiene, om kostnaden det har hatt å varsle for landets mest profilerte varslere. Det er en enorm forskjell på risikoen man utsetter seg for, om man varsler om enkeltpersoners misligheter, eller forhold forankret i en hel ledelse/organisasjonskultur. Denne forskjellen blir stadig tydeligere. Det blir spennende å se hva departementet får med seg til sin evalueringsprosess som pågår for tiden. Evner de å se at temaet er mer komplisert og problematisk enn det evalueringsrapportene gir inntrykk av?

http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Ho-varsla-om-ein-skandale---Eg-blei-spedalsk-3329716.html

torsdag 12. mars 2015

Uavhengig granskningskommisjon i Monika-saken!

Ja, hva skal man si etter rekken av granskningsrapporter som nå foreligger i tilknytning til Monika-sakskomplekset? Blir dette stående, vil saken aldri få sin "closure"- og de involverte vil aldri finne ro. Saken blir hengende "i luften" uten at man egentlig helt forstår hvordan alle elementene henger sammen. Det var umulig for meg å ikke sette disse brikkene sammen- og la situasjonen forbigås i stillhet. Jeg har derfor forfattet en fremstilling som viser svakhetene ved de gjennomførte granskningene og konsekvensene av at de ulike sidene av sakskomplekset, herunder varslersakene ikke ses i sammenheng.

Siden kronikken sto på trykk, har jeg fått informasjon om at den private granskningen av Schaefers varslersak nå vil bli sett i sammenheng med de øvrige varslingssakene ved politikammeret. Det er en positiv utvikling, selv om det fremdeles er galt at mandat og forankring av granskningen ikke var avklart før tildelingen av oppdraget fant sted.

Politiforum har lagt ut kronikken min med informative linker til tidligere omtaler av de ulike granskningsrapportene. Det gir god oversikt over hvordan de ulike delene av saken henger sammen.

http://politiforum.no/no/meninger/kronikker/2015/Varslingssakene+i+Hordaland+krever+en+uavhengig+granskningskommisjon.d25-T2tvIZ3.ips

søndag 22. februar 2015

Skeptisk til at anonyme varsler om Vimpelcom-saken "blåses" i media

Det er på tide at man begynner å forstå hva varsling er, og hvilke risikoforhold som kan være knyttet varsling. Det er ofte en opplevelse av høy risiko som gjør at en arbeidstaker velger å varsle anonymt. Man frykter at varselet ikke tas alvorlig, blir ignorert av de ansvarlige. Men enda mer tungtveiende for beslutningen om å varsle anonymt, er den risiko for sanksjonering/gjengjeldelse som arbeidstaker selv opplever.

Å blåse et anonymt varsel som kan inneholde nok informasjon til at vedkommende varsler kan la seg identifisere, er i strid med Telenors konfidensialitetsplikt! Konsekvensene kan være at varslere trekker seg tilbake under jorden fremfor å komme med mer kritisk informasjon. Generelt eksisterer det en risiko for at slik offentliggjøring kan benyttes strategisk, nettopp for å bringe en anonym varsler til taushet. Dette bør det absolutt ikke slippes tak i, i en sak som begynner å fremstå så pass alvorlig som Vimpelcom-saken gjør. Jeg reagerer også veldig sterkt på at ledelsen i Telenor tar "sterkt avstand" fra informasjonen i varselet. Det er de faktisk inhabile til å mene! Det er opp til objektive, habile beslutningstakere å undersøke og vurdere de forhold det er varslet om, ikke en ledelsen som kan ha rettslig ansvar i forhold til de aktuelle forholdene.

http://www.dn.no/nyheter/naringsliv/2015/02/17/2152/Korrupsjon/kritisk-til-at-varsel-blses

 

torsdag 19. februar 2015

Oppsummerende betraktninger etter varslerens historie i "Monika-saken"

Jeg har forsøkt å oppsummere noen prinsipielle sider ved den viktigste varslersaken vi har hatt i norsk offentlighet på lenge. Jeg håper inderlig at både saken og disse synspunktene oppfattes som viktige innspill til Arbeidsdepartementets pågående evaluering av varslervernets effektivitet og til den videre offentlige debatt om varsling som viktig sikkerhetsmekanisme for vårt demokrati og rettsstat.

http://www.bt.no/meninger/kronikk/En-moralsk-plikt-3305077.html

Legger også ved intervju i Dagbladet i anledning Robin Schaefers bokutgivelse:

http://www.dagbladet.no/2015/02/14/nyheter/monika-saken/hordaland_politidistrikt/robin_schaefer/innenriks/37703721/

mandag 16. februar 2015

Varslerhistorien

Jeg ble invitert til både Vestlandsrevyen og Nyhetskanalen på fredag den 13!!! for å diskutere boken til Robin Shaefer hvor han forteller sin varslerhistorie! Jeg leste manuset en god stund før boken kom ut- og er dessverre ikke overrasket over historien hans. Den følger det kjente mønsteret som jeg kjenner så godt fra varslingssaker hvor arbeidstakers varsel truer økonomiske, politiske eller andre- i denne sammenheng illegitime interesser. Vi VET at det er farligst å varsle i saker hvor det kritikkverdige forholdet det varsles om, er forankret i virksomhetens ledelse..... Vi trenger et eget beskyttelsesprogram for varslere i så sårbare situasjoner som den Robin befant seg i da han varslet.

http://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-vestlandsrevyen/DKHO99021315/13-02-2015#t=32s

tirsdag 10. februar 2015

Hvilken forskning trenger varslere og hva ønsker de?

Finn vedlagt en oversikt over innsamlede synspunkt fra Storbritannia fra arbeidstakere og andre om  hvor forskningen på varslingsfeltet bør bevege seg videre. Hva trengs det mer forskning på- og hvilke behov har arbeidstakere som påtar seg rollen med å varsle?

Den britiske forskningen- og rettstilstanden ligger noen år foran den norske, selv om forskningen er internasjonal og under utjevning i et internasjonalt forskningsmiljø. Det er likevel høyst interessant lesning fra Storbritannia med relevans også for våre hjemlige forhold.

Les:

http://www.bmartin.cc/pubs/14Brown.html

mandag 9. februar 2015

Oppsummering av Monika-saken etter fremleggelse av Riksadvokatens granskningsrapport.

I dag deltok jeg i en god debatt på BTV om status i Monika-saken etter fremleggelse av Riksadvokatens rapport: http://www.bt.no/tv/Oppsummeringen-av-Monika-saken-3298451.html

Det er krevende å holde fokus på det denne saken virkelig handler om! Sakskomplekset deles opp i flere mandat og granskningsrapporter, men sakens kjerne er at dette er en varslersak! Alle de alvorlige feilene som er begått under primæretterforskningen som ledet til en urettmessig henleggelse av saken, ville aldri blitt avdekket uten etterforskerens varsel! Saken hadde heller aldri blitt gjenopptatt uten hans innsats! Arbeidsgiver må nå ordne opp overfor etterforskeren. Gi ham moralsk og rettslig oppreisning! Det haster! Han er utstøtt fra organisasjonen etter et år med avvisning, ignorering og sanksjonering! Vis at dette er en type modige ansatte som rettsstaten vil ha!

Jeg fikk også snakke usedvanlig utfyllende om saken i dagens Dagsnytt og Her og Nå på P2!
http://radio.nrk.no/serie/her-og-naa-hovedsending/DMNH01002715/09-02-2015#t=3m53s

Så pass tett har jeg fulgt saken at jeg vet at det kommer mer, mye mer.....
 

tirsdag 27. januar 2015

Den statseide korrupsjonen

På Nrk.ytring den 22.01.15 om korrupsjonsskandalene i våre statseide selskap. Fokus bør ikke bare være på grensen for straffbarhet, men også på eierstyring og selskapsledelse og ikke under noen omstendigheter bør anses å ha vært god nok! Staten trenger en ny gjennomgang av prinsippene for egen eierstyring- og behøver ikke å avvente rettsavgjørelser i skandalesakene før den tar initiativ til det! Det er våre felles verdier som står på spill!

http://www.nrk.no/ytring/den-statseide-korrupsjonen-1.12161904
Mindre korrupsjon med mindre kommuner?

Innlegg på trykk på nrk.no den 19.01. Poenget er at små/store kommuner har ulike korrupsjonsutfordringer. Kunnskap om hvilke faktorer som øker risikoen for korrupsjon, må hensyntas i arbeidet med kommunereformen!
http://www.nrk.no/hordaland/_-mindre-korrupsjon-med-kommunesamanslaing-1.12158336